Megyei Prima díjban részesült a Miskolci Nemzeti Színház, közönségdíjas egy gyermekorvos

Megosztás

Szokás szerint hárman részesültek Prima díjban a tíz jelölt közül, valamint egy közönségdíjat is kiosztottak.

Ezúttal is a 200 éves Miskolci Nemzeti Színház adott otthont a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezete által szervezett Prima-gálának. A díjjal a megye kulturális, tudományos, oktatási és sportéletének legkiválóbb képviselőit ismerik el. A díj várományosait tíz kategóriából választották ki, és közülük hárman kapnak díjat, míg egyvalaki közönségdíjban részesül.

A Minap.hu tudósításai szerint nyert a magyar színház-, film- és táncművészet kategóriában jelölt Miskolci Nemzeti Színház. Az idén 200 éves, Magyarország első magyar nyelvű kőszínháza, 1823. augusztus 24-én nyitotta meg kapuit. A ma öt játszóhellyel – Nagyszínház, Kamaraszínház, Játékszín, Csarnok mint kísérleti tér, és Nyári Színház – rendelkező épületkomplexumban minden színházi álom megvalósítható és meg is valósul.

Béres Attila igazgató – miután megköszönte az elismerést – azt mondta, a színház talán legnagyobb ereje az a fajta közösségtudat, közösségben létezés, ami abból ered, ahogy ez a színház megszületett. “Nem felsőbb utasításra, császári parancsra alakult, hanem az emberek saját akaratukból hozták létre, azért, hogy a tehetség itt maradjon. Abban erősít meg a díj, hogy az, hogy a tehetség itt maradhat, az nem kérdés. Köszönöm azt a határtalan szeretetet, amit a színház kap a miskolciaktól” – fogalmazott.

Nyert a magyar képző- és iparművészet kategóriában jelölt Kovács Attila cipőkészítő mester. Édesapjától tanulta a szakmát. Folytatva a hagyományt, maradt a kaptafánál: máig hagyományos, kézműves cipők és csizmák készítésével foglalkozik. Számtalan jelentős elismeréssel jutalmazták, évről évre kimagaslóan szerepel a wiesbadeni nemzetközi kézművescipőkészítő-bajnokságon, többszörös világbajnok.

Kovács Attila köszönetet mondott a díjért, és megköszönte a családjának a támogatást. “Nem egyszerű egy mesterember hétköznapja, sok áldozatot kell hoznia, sok időt tölt a munkájával” – mondta, majd hozzátette: szeretné megosztani az örömét, ezért 500 ezer forintot jótékonysági célra fog felajánlani a díjjal járó összegből.

Nyert a magyar sport kategóriában jelölt MEAFC. A Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club 1951 óta kínál sportolási és versenyzési lehetőséget a Miskolci Egyetem hallgatói és munkatársai részére. Mára pedig Miskolc meghatározó sportegyesületévé vált 11 szakosztályával és mintegy 700 sportolójával. Az sporteredmények mellett kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra és a közösségépítésre.

Rakaczki Zoltán elnök azzal kezdte, hogy egy nagyon erős csapat áll a MEAFC mögött. Hozzátette, egy sportegyesület életében a 72 év szinte semmi, de – ahogy a múltban – még sok évtizedig fogja szolgálni a sportéletet. Már kialakult értékrenddel bír, a sporteredmények mellett mindig fontos lesz, hogy közösséget építsenek, hogy a tehetséges fiatalok Miskolcon maradjanak.

Közönségdíjas lett a magyar tudomány kategóriában jelölt Kiss Ákos gyermekorvos. Sikeresen gyógyított, írt 6 könyvet, 44 közleménye jelent meg, tartott 358 előadást, pl. a Johns Hopkins Egyetemen is. Több nemzetközi társaságnak volt a tagja, a Magyar Gyermeksebész Társaság elnöke volt, és számos magas rangú szakmai és állami kitüntetésben részesült. 2014-ben Miskolc város díszpolgárává választották.

Kiss Ákos valamennyi jelölt nevében megköszönte a VOSZ-nak, hogy gazdagítja a régió kulturális életét. Az értékes munkára, a teljesítményre vevő a lakosság meglátása szerint. Kifejezte azt is, hogy felesége egész életében mellette állt, szilárd hátteret biztosított számára. Megköszönte neki a támogatást. “Nekem az életem volt a gyógyítás. Utódom, Papp János az osztálynak méltó gazdája lesz, mindent megtesz a fejlődésért. Isten áldását kérem a további munkájára” – mondta.

Forrás és további részletek a gáláról: Minap.hu; Fotó: Mocsári László

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek